
Sempozyum Hakkında
İstanbul’un Avrupa yakasında TEM ile E-5 yolları arasında yer alan Bağcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Güngören, Başakşehir ve Esenler ilçelerine komşudur. Bizans ve Osmanlı döneminde Eski Edirne Yoluna ev sahipliği yapan Bağcılar, günümüzde ise raylı ulaşımın merkezi noktası olarak öne çıkmıştır. Günümüzde Mahmutbey, Kirazlı, Güneşli ve Bağcılar Merkez diye isimlendirilen Kalfaköy, Aypah, Papasköy ve Cuhudburgaz köy ve çiftliklerinden meydana gelen günümüz Bağcılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun sakin çiftlikler bölgesidir. Bu özelliği Balkan Savaşları ile başlayan ve 1980’ler kadar devam eden dış göç ve fabrikalaşma ile ivme kazanan iç göçle değişmiş ve İstanbul’un hızla büyüyen ve değişen ilçesi olmuştur.
1992 yılında ilçe belediye olmasıyla birlikte düzensiz yapılaşmanın merkezi olmaktan kurtulup örnek bir yerleşim yeri olmaya doğru evrilen Bağcılar’ın yakın geçmişten günümüze uzanan hikayesi, aslında genelde Türkiye’nin, özelde de İstanbul’un göçlerle birlikte şekillenen sanayileşmesinin, sosyal ve kültürel değişiminin, gecekondulaşma ile mimari gelişiminin de tarihidir.
30. Yıl Sempozyumu ile çiftlikten köye, köyden marka ilçeye uzanmanın tüm boyutları irdelenerek Bağcılar’ın gerçek fotoğrafı çekilecektir. Roma’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na, Osmanlı’dan da Cumhuriyet dönemine değin Bağcılar’ın sanılanın aksine oldukça büyük ve köklü tarihine ışık tutmayı amaçlayan sempozyum, geçmişin ışığında bugünü anlamayı ve geleceği şekillendirmeyi hedefliyor. Kuşkusuz tüm bu hedeflere Bağcılar’ın tarihi, ekonomisi, ticareti, sosyal yapısındaki değişimi, kültürel gelişimi, kentsel dokusu, dini hayatı, spor ve turizmdeki yeri, eğitimde kat ettiği mesafe ve çalışma hayatı irdelenerek ulaşılacaktır. Bugünkü durumu tespit edilirken, gelecek potansiyeli de etraflıca masaya yatırılacaktır.
Aynı zamanda Bağcılar’ın gelişiminde önemli rol üstlenen, Bağcılar’ın köyden marka şehre dönüşümüne tanıklık eden isimler de Bağcılar’ın toplumsal hafızası olarak sempozyumda yerini alacaktır.
